Jdi na obsah Jdi na menu

NEBYL TO MŮJ DEN, ALE TENTO SPORT MI OPRAVDU CHYBĚL

1683410193291.jpg

Vojtěch Garba o svém návratu před domácí publikum: Nebyl to můj den, ale tento sport mi opravdu chyběl

Český bojovník a hrdý Slezan Vojtěch Garba nedávno oznámil svůj návrat ze zápasnického důchodu. Pro konec kariéry se rozhodl po jeho poslední prohře s Brazilcem Soutem. Láska ke sportu však byla natolik silná, že ho turnaj na jeho domácí půdě přesvědčil vrátit se zpátky. V boji ho znovu uvidíme 13. května v Havířově na turnaji RFA 10. Lístky jsou dostupné v sítích Predpredaj.sk a Ticketportal.cz.

Vstup do organizace jako hrom

Když nastupoval do své premiéry v rámci organizace Real Fight Arena, o žádnou potravu se rozhodně nejednalo. Jeho soupeřem byl přemožitel Attily Végha a bývalý šampion KSW Goran Reljić, od kterého se čekalo jednoznačné a dominantní vítězství. Průběh zápasu však vůbec nenasvědčoval papírovým předpokladům a i když Reljić strávil spoustu času v horní pozici, mnoho z ní nevytěžil.

Právě naopak. Garba zasahoval Chorvata jedním tvrdým loktem za druhým a na konci 1. kola způsobil Reljićovi velkou tržnou ránu. Situace se opakovala i ve 3. kole, ve kterém se opět Vojtěch ocitl pod Reljićem. Už kompletně zakrvácený bývalý světový šampion nedokázal udělat nic výrazného a dva bodoví rozhodčí viděli zápas (30-27) pro slezského rytíře.

bcwx_9ue.jpeg

https://www.youtube.com/watch?v=iOGxNJiVix8

Porážka, po které ukončil kariéru

Po perfektním výkonu s Reljićem byla očekávání velmi vysoká. Jeho dalším soupeřem byl Brazilec Bruce Souto, který přišel přímo z americké PFL. I když se Garbovi podařilo několikrát dobře Brazilce zasáhnout, ten pokaždé dokázal zkrátit vzdálenost na pletivo, kde si Garbu odkontroloval. Stejný průběh zápasu byl ve všech třech kolech a Souto zvítězil na body.

https://www.youtube.com/watch?v=BSGnSj-s2zc

Zdeprimovaný Vojtěch Garba vzápětí položil rukavice do středu klece. „Své rozhodnutí skončit jsem nevymyslel včera po zápase, ale měl jsem ho v hlavě už dříve. Není to nic náhlého. Do zápasového tempa bych se vrátil pouze za předpokladu, že by se naším sportem dalo živit bez toho, aby člověk ze sebe musel dělat šaška,“ odůvodnil své rozhodnutí.

Šest měsíců po zápase se Garba vrátil zpět k tomuto zápasu a nebrání se případné odvetě: „Odvetu bych chtěl s každým zápasníkem, se kterým jsem prohrál. Jsem strašně soutěživý a červená políčka na Sherdogu mě ubíjejí. Se Soutem to prostě nebyl můj den, protože jsem měl natrénováno na vše.“

Návrat ze zápasnického důchodu

Souboj se Soutem proběhl v říjnu 2022 na turnaji RFA 5. Od té doby se toho změnilo hodně, no především to, že Vojtěch Garba přehodnotil svůj konec kariéry. „Tenhle sport mám velmi rád a chyběl mi,“ přiznal reprezentant Jayman MMA Fighting Systems. Garba bude nejdříve zápasit na turnaji RFA 10 v Havířově, tedy před svým domácím publikem. Turnaj proběhne 13. května a můžete ho sledovat i přes platformu PPV.

fb_img_1683409597112.jpg

ZDROJ: RFA