Jdi na obsah Jdi na menu

ŠAMAN ŠOKOVAL MAĎARSKO. NYNÍ SI BROUSÍ ZUBY NA 30 TISÍC EUR

1677600997910.jpg

Slovenský MMA zápasník Michal "Šaman" Dobiáš je prvním oficiálně oznámeným účastníkem EUROGOLD pyramidy o 30 000 eur. Své místo si zajistil skvělým výkonem v hlavním zápase RFA 8, ve kterém uškrtil do té doby neporaženého domácího Istvána Veréba.

Vždy usměvavý Slovák si od své účasti slibuje jediné. Kromě celkového vítězství je pro něj stejně důležité předvést kvalitní výkon: "Jsem velmi šťastný, že mohu znovu bojovat a ukázat, co ve mně je. To je asi moje největší motivace a očekávání, že ukáži tu nejlepší verzi sebe sama."

pmmem-a8.jpeg

Proč právě Šaman?

Bojové sporty se liší od ostatních také v tom, že velká část bojovníků vystupuje pod různými přezdívkami. To se týká i Dobiáše, který ji má od dětství. "Přezdívku Šaman jsem dostal ještě jako kluk od svého dobrého kamaráda. Důvodem bylo, že mě babička léčila přírodní medicínou," zdůvodnil Dobiáš volbu své přezdívky. "Tahle přezdívka se ke mně hodí a vždy během života si mě našla," dodal. 31letý reprezentant Octagon Fighting Academy v Bratislavě aktivně zápasí už od roku 2014. Během své kariéry nastoupil do 22 duelů.

ecmhcqtc.jpeg

Z nich si odnesl skóre 11-11, ale velmi pozoruhodnou statistikou je, že s výjimkou jednoho knockoutu dosáhl všech výher submisí. Kromě různých forem škrcení Michal své soupeře ukončuje i pákami. "Nemám oblíbené ukončení, v zápase a na tréninku se snažím o maximální kreativitu. Zkouším různé způsoby a nástupy na ukončení soupeře. Moji sparingpartneři by mohli vyprávět o mých různých "šamanovkách", které na nich zkouším," zkonstatoval své dovednosti v oblasti brazilského jiu jitsu." 

Debut snů

Na galavečeru RFA 8 debutoval v organizaci Real Fight Arena a šokoval fanoušky na horké maďarské půdě. Účastníka olympijských her v zápasení a do té doby neporaženého MMA bojovníka Istvána Veréba uškrtil gilotinou ve 2. kole. Dobiáš to dokázal i přesto, že pod Verébem strávil většinu prvního kola na zemi a jasně ho prohrál.

Velkou vážnost výhře dává i sám Michal, pro kterého nešlo jen o další zelené políčko, ale i důležitý kariérní milník."Tuto výhru považuji za velmi důležitou pro sebe jako člověka, protože jsem se vracel po těžkém zranění a byl to můj první zápas v RFA," zhodnotil svůj triumf v hlavním zápase turnaje RFA 8.

8rto2hrg.jpeg

Šance zabojovat o 30 000 eur

Tímto výkonem si jasně řekl o další šanci v RFA, kterou nakonec dostal. Michal Dobiáš byl mezi všemi účastníky oznámený jako první do EUROGOLD pyramidy o 30 000 eur, ve které vítěz bere vše.si vítěz odnáší vše. Stojí však před obtížným úkolem vypořádat se s váhou a třemi soupeři v jednom večeru.

"Je to obrovská výzva. Hlavně v tom udělat váhu a pak hned bojovat plnou silou, což automaticky vylučuje možnost nějakého rychlého hubnutí," uvědomuje si 31letý svěřenec Ilji Škondriče. "Pokud jde o počet zápasů, je to relativní. Všechno je to o odhodlání," dodal.

Tento unikátní projekt z dílny Real Fight Arena se uskuteční ve váze do 80 kilogramů. Právě ve váhových kategoriích je Michal velmi specifickým bojovníkem, protože se během své kariéry pohyboval mezi welterovou a střední váhou. "Po pyramidě bych chtěl zápasit jako dosud ve váhových kategoriích 77 a 84, ale asi prioritně ve váze do 84 kilogramů. Je mi jasné, že čím budu starší, tím bude hubnutí těžší," nastínil svůj další plán.

FOTO: REAL FIGHT ARENA