Jdi na obsah Jdi na menu

VYJÁDŘENÍ JAKUBA MÜLLERA K ZÁPASU BRICHTA VS. LOUREIRO

Atraktivní boj přineslo první kolo na turnaji RFA 5 v Brně mezi Leem Brichtou a Brazilcem Loureirem. Ve druhém kole vyslal Brichta nedovolený úder pod pás a ani po pěti minutách nebyl Brazilec schopen pokračovat v zápasu, který byl ukončen jako NO CONTEST (bez výsledku). Nyní se k inkriminovaného momentu vyjádřil pro ceskoslovenskemma.cz Jakub Műller, ředitel GAMMA PRO pro východní Evropu.

"Zápas probíhal pod zastřešením organizace GAMMA PRO podle MMA unified rules. Hlavní rozhodčí Axel Vankimmenade byl z Belgie, bodoví z Polska (Bosacki), Slovenska (Hanulay) a Srbska (Tomič), aby byla zajištěna jejich neutralita. Všichni rozhodči byli před galavečerem seznámení s nominací a prohlásili, že vzhledem k oběma zápasníkům nemají žádný střet zájmů. 

Na začátku druhého kola rozhodčí přerušil zápas a zastavil čas pro úder do oblasti genitálií. Informoval zápasníka, že má 5 minut na zotavení. Supervisorovi sdělil, že viděl úder nejprve dopadnout na suspenzor zápasníka a poté sklouznout do oblasti podbříšku. Dále uvedl, že si je naprosto jistý, že šlo o nepovolený úder, vzhledem k tomu, že při dopadu slyšel charakteristický zvuk, který vznikne při dopadu úderu na suspenzor zápasníka. Do klece byl povolán doktor, který i po delším čase na zotavení rozhodl, že zápasník není schopen pokračovat v zápase. Rozhodčí neměl jinou možnost než zápas ukončit. Situaci vyhodnotil tak, že se jednalo o neúmyslný faul a proto byl zápas vyhodnocen jako no contest, tedy bez výsledku" uvedl Jakub Müller.

22-04-24-p.jpeg

"Po zápase jsem se dotázal bodových rozhodčích, jak situaci viděli ze svého úhlu pohledu. Všichni se shodli, že jednoznačne slyšeli dopad úderu na suspenzor.

Organizaci RFA jsem požádal, aby mi dodala video ze zápasu. Po zpomalení ze dvou úhlů jde podle mého názoru jasně vidět, že úder nejprve zasáhl suspenzor a poté pokračoval směrem nahoru. Na jednom záběru je zřetelné, že suspenzor Loureira se po zásahu viditelně pohnul.

Proto mohu konstatovat, že rozhodčí tuto situaci posoudil správně" dodal.

@ceskoslovenskemma

Brichta vs. Loureiro

♬ původní zvuk - CESKOSLOVENSKEMMA.CZ