Jdi na obsah Jdi na menu

ROZHOVOR S MIROSLAVEM BROŽEM

1649274487864.jpg

Máme za sebou první turnaj organizace Real Fight Arena, který zhodnotil pro ceskoslovenskemma.cz oblíbený český bojovník Miroslav INKVIZITOR Brož. Jaké má plány? Jak hodnotí svoji premiéru v KSW? Jak to má s Jozefem Wittnerem? Plno dalších otázek a odpovědí najdete v obsáhlém rozhovoru.

Jak to vypadá s pokračováním v KSW?

"Z KSW už mi asi dvakrát nebo třikrát od začátku roku psali, že by mě chtěli na dvou nebo třech galavečerech. Díky bohu jsem si tam udělal dobré jméno. Docela ty Poláky to bavilo, za což jsem rád. S tou mojí jakoby takovou rvavou pokornou povahou si myslím, že tam mám dveře otevřené. Já jsem jim řekl, že jsem podepsal smlouvu s RFA, kde jsem domluvený na prvním zápase. RFA má mojí loajalitu a mojí exkluzivitu. Jsem domluvený na květnovém zápase. Jelikož mě KSW chtělo na březen nebo duben, ale já už jsem byl v přípravě na květen, tak jsem nechtěl z důvodu zranění ohrozit zápas v RFA."

inkvizitor_mma-1649273239767.jpg

V premiérovém zápase sis zapsal do statistik první remízu.

"Udělal jsem remízu samozřejmě, ale bylo to s frajerem, který byl skoro black belt. Jeden z nejlepších polských zemařů, ale nedokázal mě utáhnout. Což jsem vlastně říkal před zápasem, že jsem shazoval 16 kg za 13 dnů. Poslední kolo mi dali o dva body. Remíza v Polsku je výhra. A pro mě byla největší výhra, že já jsem odcházel z klece a on nemohl trefit ani do šatny. Mě tleskala půlka haly a on byl doma asi přímo z Gliwic. Za mě já jsem byl velice spokojený se zápasem."

Nejde si nevšimnout, že v posledních zápasech si změnil svůj projev v kleci. Co je za tím?

"Poslední zápasy od Jungwirtha jsem vlastně hodně změnil. Měl jsem zápas s Janem Malachem, který jsem tenkrát prohrál na body, i když jsem asi prohrát neměl. Ale to je úplně jedno, prostě jsem prohrál. Měl šňůru asi dvou nebo tří vítězství, prohrál jsem s Malachem a šel jsem za Davidem Vyvážilem. Řekl jsem mu, že tohle prostě dělat nebudu. Já, který jsem dělal jedny z nejlepších zápasů na gala, tak tady najednou tahám lidi po pletivě, házím je a jenom je jistím. Ani jsem nedělal žádný ground and pound. Řekl jsem Davidovi, že tady s tím končím. Že se chci vrátit. Že nechci chodit ani tuhle nízkou váhu, kterou mi stejně doktor zakázal, abych si neoddělal ledviny. Takže jsme se domluvili, že budu chodit do 77 kg a na všechno se vykašleme a budeme se rvát. Vzal jsem si tenkrát Jungwirtha do toho a vyšlo to. Všichni se mi divili, proč si beru Jungwirtha do takové války. Já jsem říkal, že když chce člověk udělat válku, musí být na to dva. Já jsem věděl, že on do toho se mnou půjde. Proto jsem si tenkrát vybral jeho. Od té doby byla největší změna, že jsem si vzal jako trenéra boxu Luboše Šudu, který mi naprosto věří a naprosto mi vyhovuje. Je to moje asi nejlepší věc v kariéře, kterou jsem udělal. Díky Davidovi Vyvážilovi a Lubošovi Šudovi se stala tahle obrovská změna. Věří mi a já se můžu projevovat takový jaký jsem. Moje největší přednosti vždycky byly srdce, fyzička a to že jsem rvavý. Já jsem to hodně potlačoval a teď se konečně mohu projevit tak jak chci. Za mě je to super."

inkvizitor_mma-16492737249820.jpg

Na galavečeru RFA Warm Up si kromě týmového kolegy zápasníkům RPG figuroval i jako spolukomentátor. Jaké pocity to v tobě zanechalo?

"Na Warm Upu to bylo super. Já jsem byl komentátor. Od nás z RPG tam byl Lu Kai a David Hošek, takže pro mě to bylo dost stresující. Já jsem vždy nervóznější, když mají kluci zápas, než když ho mám já. Komentování mi nevadí a mám na to i docela dobré ohlasy. Samozřejmě mluvím hodně a mluvím rychle, ale je to samozřejmě tím, že to dělám poprvé. Musím říct, že mě to bavilo. Akorát jsem si to moc neužil, protože to bylo moc hektické. To bylo komentování, zápas kluci, komentování, zápas kluci no prostě nervy. Nebylo to pro mě úplně lehké. Za mě pocity super. Bylo to fajn. Už to, že kluci vyhráli, bylo mnohem lepší."

Co tvé hodnocení tohoto galavečera?

"Myslím, že Warm Up vyšel skvěle. Bylo hrozně moc hejtů, že RFA ještě neudělalo žadný galavečer. My jsme pořád říkali, dejte jim čas, dejte jim alespoň první event jestli to ukážou. Myslím, že první galavečer se ukázal velmi dobře a strašně se to povedlo. Máme se opravdu na co těšit v květnu, protože to bude skvělý. Na první galavečer to bylo naprosto perfektní."

boris_marhansky-16492734566781.jpg

Tebe čeká start na akci s podtitulem GRAND OPENING. Začíná ti tedy další nová kariérní etapa. Jaké jsou tvé představy o tomto večeru?

Protože jsem se dlouho připravoval na květen, tak jsem nevzal zápas v KSW. Trošku mě zbrzdil zánět průdušek, který jsem měl. GRAND OPENING bude prostě super. Já se na to strašně těším. Bude to první velká akce s lidmi. Těším se na atmosféru. Je to moje nová etapa, přesně jak říkáte. Mě je jedno asi kde zápasím, hlavně chci dělat dobré zápasy. Mě je jedno jak to dopadne, já se tam chci jít co nejvíce porvat. Moje bude určitě dravost, agresivita, síla a striking. On mě zase bude chtít dostat dolů na zem a něco utáhnout. Neutáhli mě lepší, si myslím. Bude to dobrý zápas. Strašně se těším jak na atmosféru a na celou akci." 

Jozef Wittner se v rozhovoru pro sportnet.sk vyjádřil, že tě měl v plánu vyzvat, ale po tvém zápase tě vynášeli z klece na nosítkách. Jaký ty máš k tomuto souboji postoj?

"Tak to bych mu vzkázal jenom jednu věc. Jestli se chce vracet k tomu jedinému zápasu, který jsem prohrál. On má výborné skóre. Já mám taky dobré skóre. Zápas jsem prohrál tak, že jsem tam nechal úplně všechno. Do poslední chvíle jsem stál, co to šlo. Já se taky nevyjadřuji k jeho zápasům, který on prohrál. Třeba s Kertészem nebo když ho ukončili a on taky nevěděl kde stojí. Je to jeho věc. Jestli se chce vracet k zápasu, který byl do 84 kg, kde já jsem neměl co dělat. Dostal jsem od Datla. Měl jsem skóre 8-0 a přijít to muselo. Tak prostě OK. Měli jsme se dvakrát utkat ještě v OKTAGONU. Po Košicích jsem ho vyzýval. Jednou to nedopadlo, protože to odřekl on, ale byl asi zraněný. Podruhé to nějak nedopadlo také. Nikdy jsem ho nehejtoval, ale tohle mě sere, že se vrací k nějakému zápasu, který jsem prohrál před čtyřmi lety. Neuměl jsem dělat váhu, prohrál jsem, ale nechal jsem tam úplně všechno. Nechal jsem se úplně dobít. A na to on zapomíná. Prostě jsem prohrál. Ať si vzpomene na svoje zápasy, kolikrát co odřekl někomu. Teď jsme ve stejné asociaci. Já jsem nikdy nikoho nehejtoval. Jako zápasníka ho respektuji, on zápasí velice dobře. Jako osoba je strašně drzý a nemá pokoru k ostatním klukům. Jak zápasil naposledy ve Španělsku, tak jsem mu fandil. Je to Československý zápasník, tak mu budu fandit. Nemám ale rád, že se někdo vrací k tomu, že mě vynášeli na nosítkách. Je to tak, ale prostě jsem se nechal dobít. Mohl jsem říct, že končím, ale nechal jsem to tak. Stejně si myslím, že pokud oba vyhrajeme, tak se to bude schylovat k tomu, že se tam oba potkáme. Pak ať prodá, to co má. Já prodám to svoje a rozbijeme si držku. To bude asi jediné východisko. Já tyhle kecy nemám rád. Jestli k tomu zápasu dojde, tak udělám vše proto, abych se na ten zápas připravil. Připravil bych se vyjímečně. Abych mu tam co nejvíce zavařil. On může vyhrát ten zápas, já můžu vyhrát. On ví, že i když vyhraje, tak ho to bude bolet. Já tam nechám úplně všechno. Nechám se tam zase sejmout. Pokud mě bude chtít porazit, tak mě budou muset znova vynášet. Pokud vím, tak má nevyřešené věci s Cibinskim, se kterým si nějak úplně nesedli. Já Wittnera respektuji jako zápasníka, má super skóre, zápasí velmi dobře. Myslím si, že nemá moc velkou úctu k zápasníkům. Už jenom, že vzpomíná nějaký zápas, že mě vynášeli z klece. Je to ubohé, je to smutné a pojďme si to vyříkat někde úplně jinde. Já s tím nemám vůbec žádný problém."

realfight.arena-1649273082245.jpg

Když všechno půjde podle tvých představ a 14.5. zvítězíš, máš představu o tvých dalších krocích?

"Já to řeším jenom tak, že pokud 14.5. udělám takový zápas jaký chci, ať to dopadne jak to dopadne. Mám mít zápas v KSW. Já bych chtěl mít do konce roku tři zápasy v RFA a ty chci dodržet. Chci se domluvit s KSW na střídavých startech. Chci dělat dobré zápasy, chci se tím bavit a to je to nejdůležitější. Je mi úplně jedno jestli to dopadne tak nebo tak. Chci si užívat život. Myslím si, že RFA udělalo velký kus práce. To záleží i na nás zápasnících, abychom dělali dobré zápasy. Já se strašně těším na budoucnost v RFA, KSW a jedeme dál!"

Děkujeme za rozhovor.

FOTO: IG MIROSLAV BROŽ, RFA